Tankar & reflektioner

Arkiverat webb & design

WordPress har en egen inbyggd funktion som heter Egna fält där en skribent kan fylla i ett värde som sedan visas i ett inlägg.

Jag fick möjlighet att hantera detta fält på ett smart och smidigt sätt enligt mig själv. Egna fält har många användningsområden och kan du lite PHP kan du göra nästan vad som helst.

Jag fick i ett projekt till uppgift att skapa ett ställe i adminpanelen där en skribent skulle kunna lägga till en mailadress som var kopplat till det aktuella inlägget. Denna mailadress skulle sedan visas genom en kontaktknapp under inlägget. Här fanns ett ypperligt tillfälle att använda mig utav WordPress Egna fält.

Jag hade tidigare lagt till sociala delningsknappar till Facebook och LinkedIn, som jag fixerat i botten på alla inlägg i mobila enheter och ville här även implementera denna kontaktknapp.

I filen där mina delningsknappar fanns la jag sedan in en funktion där jag såg till att det egna fältet ”mail” som skapats i adminpanelen, bara skrevs ut beroende på om det hade ett värde eller inte. (Då fanns också möjlighet för felmarginaler från skribenten, d.v.s om de skulle glömma fylla i mailadress i fältet).

Så här gick jag tillväga:

<?php $mailaddress = get_post_meta($post->ID, 'mail', true);
     if($mailaddress !== '') { ?>

<a href="mailto:<?php echo $mailaddress; ?>" class="mailButton">Kontakta företag via mail</a>

<?php } ?>

Nu var det bara för skribenten att lägga till fältet ”mail” och sedan fylla i valfri mailadress. Smidigare kunde det inte bli! :)

Resultat efter styling visas här på surfplatta och mobil (portrait):

tablet-sharemobile-share