Tankar & reflektioner

Arkiverat webb & design

De färger som jag sett att det läggs minst vikt vid, då det byggs webbplatser idag och som ibland till och med lämnas därhän, är färgen på brödtext och andra ljusgråa nyanser. Lägg lite extra kärlek på det så kommer du se att slutresultatet bli än mer tillfredställande.

Jag brukar variera upp dessa beroende på sajtens färgschema. Säg att vi bygger en sajt där huvudfärgen eller profilfärgen har en blå nyans, då blandar jag gärna in en aning blått i det svarta. Det gör i slutändan att helheten blir mycket mer homogen, även om det inte syns vid första ögonkastet. Helsvart brödtext, som #000 är heller ingen bra idé. Skriver du på en vit bakgrund kan helsvart sticka i ögonen, precis som om du skriver med vit färg på helsvart bakgrund, ingen bra idé!

Alla har vi våra ”go to colors” som vi utgår ifrån när vi bygger eller skall göra mockups, här har ni mina!

För mörk brödtext:

 • #121212 (används för helsvart, mycket sällan dock, aldrig #000)
 • #333 (90% av fallen)
 • #565656
 • #595A5E (Den här sajtens färgval på brödtext och rubriker)

Mina ljusgrå ”go to’s”:

 • #e8e8e8
 • #f1f1f1
 • #f5f5f5
 • #f8f8f8

Mina mellangrå ”go to’s”:

 • #bdbdbd
 • #ccc
 • #dbdbdb

Mina mörkgrå ”go to’s” (använder jag även som utgångspunkt för brödtext i vissa fall):

 • #666
 • #808080
 • #999

Mina ”färgmockup go to’s”:

 • #5c8198
 • #3399cc
 • goldenrod